top of page
  • Writer's pictureAmazinx Team

A hazai Flatland BMX veterán: Sinkó Lajos


Blogunk második bejegyzésében Sinkó Lajos, az Amazinx Team flatlandes csapatának oszlopos tagját mutatjuk be. A flatlandes veterán és egyben büszke család apa mesél egy kicsit magáról és bemutatja röviden a bmx-es alapfogalmakat is.

1987-ben kezdtem a bmx kerékpár sportot. Akkoriban egy nap elmentem a moziba és megnéztem a "bmx banditák" című filmet. A film után már tudtam, hogy bmx-es leszek. Teljes mértékben rákattantam a bmx-es trükkök gyakorlására, semmi más nem érdekelt abban az időszakban csak az, hogy minél több időt tölthessek a biciklimen. Ennek rövidesen meg is lett az eredménye.


1989-ben megrendezték Magyarország legelső országos bmx bajnokságát, amit a korcsoportomban meg is nyertem. Ezt követően indultam külföldi versenyeken és világbajnokságokon is.

A legjobb eredményem a Németországban 1990-ben megrendezett világbajnokságon volt, ahol 2. helyezést értem el. 1992-ben úgy szintén 2. lettem a Flatland BMX világbajnokságon, melynek abban az évben éppen Budapest adott otthont. Azóta számtalan sok versenyen vettem részt kisebb nagyobb sikerekkel. A legfrissebb világbajnoki eredményem 2016. Anglia, Bristol 9. helyezett.


A BMX sportnak 5 formája van.

1: Dirt, ahol agyag dombokon van kialakítva az ugrató pálya.

2: Halfpipe, amikor egy félcsőben történik a trükközés.

3: Streetstyle, amikor többnyire az utcai elemeken folyik az extrém sportolás.

4: Cross, mely egy Olimpiai sport, itt egy "dimbes-dombos" pályán történik az időmérős versenyfutam.

5: Végül, de nem utolsó sorban a Flatland.

A flatland a BMX biciklizés egy freestyle "szabad stílusú" változata. Itt nincs szükség rámpákra, ugratókra vagy csúszó boxokra, minden a sík talajon történik. Sokan úgy tekintenek erre a sportra, mint a BMX-ezés „művészi” formája. Itt az a lényeg hogy minél egyedibb minél nehezebb szinte a fizikát meghazuttoló trükköket mutassanak be.


A flatlandezéshez nagyon sok kitartás és akaraterő szügséges mert a trükkök megtanulása több hónapnyi kemény munkát igényel. Minden a technikán, az elszántságon és a rengeteg gyakorláson múlik. A legtöbb trükk folyamatos pörgések és egyensúlyozások közben valósul meg. Fantasztikusan jó érzés amikor akár egy fél évnyi gyakorlás után sikeresen megvalósítasz egy trükköt. Óriási motivációt ad. És minél motiváltabb vagy annál gyorsabban és rövidebb idő alatt tanulod meg a trükköket.

Ha bmx biciklizés bármelyik formáját választod akkor ajánlom hogy minél könnyebb biciklivel gyakorolj, mert a súly is nagyon fontos. Ha egy bmx túl nehéz akkor a trükkök megtanulása is sokkal nehezzebb lesz. Sok sikert és kitartást kívánok ha úgy döntesz hogy a bmx sportot választod magadnak.

Tisztelettel: Sinkó Lajos (Amazinx Team)

Kérdésed van? Írj nekünk bátran: info@amazinx.hu

Íratkozz fel és értesülj amint megjelent egy újabb érdekes bejegyzés!

bottom of page